ΣΚΛΑΒΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ  
Σκλάβος Ματθαίος

Πληροφορίες

Στην σελίδα αυτή θα βρείτε πληροφορίες για εμένα και το έργο μου μέσω μιας συνέντευξης που έδωσα στο περιοδικό AREA! .

   
   

Λίγα λόγια για αρχή

Ο κ. Ματθαίος Σκλάβος γεννήθηκε στο χωριό Αετοφωλιά της όμορφης Τήνου στις Κυκλάδες. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών Πύργου της Τήνου έχοντας διπλά του μεγάλους δασκάλους όπως ο Φιλιππότης, ο Παράσχος, ο Δανιήλ και ο Καίσαρης. Στην αρχή ασχολήθηκε με μαρμάρινα δάπεδα αλλά τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται με τη δημιουργία τζακιών, τραπεζιών, αγαλμάτων, διακοσμήσεις εκκλησιών κ.α., δουλεύοντας το μάρμαρο και την πέτρα σε όλες του τις αποχρώσεις. Τα έργα του υπάρχουν σε πολλά σπίτια επιφανών ελλήνων, σε εκκλησίες, χωριά και πλατείες σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Οι ερωτήσεις

1. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για τη ζωή σας και το πώς προέκυψε η γλυπτική να είναι τρόπος έκφρασης της καλλιτεχνικής σας ανησυχίας;

Μεγάλωσα στην Αετοφωλιά της Τήνου, ένα χωριό γεωργών. Όπως καταλαβαίνετε εκεί δεν είχαν παράδοση με το μάρμαρο. Παρόλα αυτά υπήρχε κοντά ένα νταμάρι στο οποίο δούλευαν το μάρμαρο φτιάχνοντας κάποιες γούρνες και κεφάκια λιονταριών. Όλα αυτά μου κινούσαν την περιέργεια. Έτσι, προσπαθώντας να αντιγράψω αυτά που έβλεπα ήρθα σε πρώτη επαφή με το μάρμαρο σκαλίζοντάς το με κάποιο καρφί ή σουγιαδάκι. Ταυτόχρονα άρχισα να σχεδιάζω, το σχέδιο μου άρεσε πολύ, χάραζα μορφές πάνω σε πέτρες, σε δέντρα, ζωγράφιζα στο τετράδιο μου. Τότε ήταν που ο δάσκαλος του χωριού μου είπε ότι του άρεσε ο τρόπος που ζωγράφιζα. Εκείνος ήταν που με ώθησε να πάω στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου. Τα πράγματα στην σχολή ήταν δύσκολα. Παρόλο που όλοι ήμασταν με υποτροφία, σε τροφή και στέγη, από το Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας της Τήνου, χρήματα δεν υπήρχαν, και η σχολή ήταν πολύ μακριά από το σπίτι. Για να αγοράσω τα απαραίτητα εργαλεία αναγκαζόμουν να θερίζω χωράφια από τις δέκα το βράδυ μέχρι το πρωί. Αλλά όλα αυτά με έκαναν πιο δυνατό.

2. Πως αποφασίσατε να εγκαταλείψετε την Τήνο και να εγκατασταθείτε στην Αθήνα;

Έπρεπε να έρθω στην Αθήνα για να μάθω πιο πολλά για την τέχνη μου αλλά συγχρόνως εκείνη την εποχή δεν υπήρχε και δουλειά στην Τήνο. Ερχόμενος εδώ δούλεψα αναγκαστικά στην οικοδομή, γιατί έπαιρνα περισσότερα χρήματα απ’ ότι στην γλυπτική. Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα έχοντας εργοδηγό τον κ. Κώστα Παπαδάκη. Η δουλειά στις οικοδομές μου βγήκε σε καλό διότι εκεί άρχισαν δειλά - δειλά να μου αναθέτουν μαρμάρινα τζάκια. Γνωρίζοντας ότι εγώ είχα τελειώσει μαρμαρογλυπτική στη σχολή της Τήνου, μου έλεγαν τι ήθελαν, το σχεδίαζα και τους το έκανα. Έτσι, από στόμα σε στόμα συνέχισα και έφτιαξα πολλά τζάκια, κρήνες και σιντριβάνια, φτάνοντας στο σημείο να κάνω την καλλιτεχνική επεξεργασία του μαρμάρου και της πέτρας ως την μόνη μου απασχόληση.

3. τι σημαίνει μαρμαρογλυπτική, πως αναπτύχθηκε από τότε μέχρι σήμερα και τι προβλήματα ενδεχομένως αντιμετωπίζετε;

Τότε ήταν πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι τώρα γιατί δεν είχαμε ούτε καν το κοπτάκι που κόβουμε τα μάρμαρα. Έπρεπε να γίνει όλη η διαμόρφωση του μαρμάρου με το χέρι ενώ σήμερα υπάρχουν μηχανήματα και μπορείς να το μεταμορφώσεις πολύ πιο εύκολα. Η μαρμαρογλυπτική είναι μια τέχνη που εξαρτάται από τέσσερις παράγοντες: τον άνθρωπο, το μάρμαρο που επιλέγει, το σχέδιο που δημιουργεί και τον τρόπο που δουλεύεται. Είναι μια τέχνη που εξελίσσετε. Δεν την αισθάνομαι στάσιμη, έχει μέλλον γιατί το κλασικό δε σταματάει αντιθέτως συνυπάρχει με το μοντέρνο. Με ρωτήσατε για τις δυσκολίες. Η εργασία πάνω στο μάρμαρο θέλει προσοχή γιατί εισπνέεις συνέχεια τη σκόνη του, το βάρος του είναι μεγάλο και τα κοπτικά του εργαλεία επικίνδυνα. Οι δάσκαλοι, όμως, μας έλεγαν να μη το φοβόμαστε το μάρμαρο γιατί όσο το δουλεύεις τόσο το ανακαλύπτεις. Δε μπορείς να ξέρεις τι κρύβει μέσα του και αυτή είναι η μαγεία του.

4. μιλήστε μας λίγο για το έργο σας.

Ένα από τα μυστικά μου είναι ότι όλα μου τα έργα φτιάχνονται από μονοκόμματα κομμάτια μαρμάρου και αποφεύγω να ενώνω μικρότερα κομμάτια μεταξύ τους. Άλλο μου μυστικό είναι ότι προσπαθώ να μεταφέρω τη φύση πάνω στο μάρμαρο. Για παράδειγμα, ήθελα να φτιάξω ένα ναυτικό κόμπο. Πήρα ένα σκοινί το έδεσα κόμπο, το έβαλα απέναντι μου και βλέποντας το, το σκάλισα στο μάρμαρο. Έτσι δουλεύω τις περισσότερες φορές, αποφεύγοντας τις αντιγραφές, γιατί η φύση πάντα σου δίνει κάτι το διαφορετικό. Έχω συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Τήνο, έχω φτιάξει σε πολλές εκκλησίες τα Βιζαντινά δάπεδα αλλά και το διάκοσμο και έχω στείλει πολλά έργα στο εξωτερικό. Ένα από τα πιο αγαπημένα μου έργα είναι το δάπεδο του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Χαϊδαρίου. Πολλά από τα έργα μου εκτίθενται και στην ιστοσελίδα μου στο www.msclavos.com.

5. τι σημαίνει για σας αγγίζω το μάρμαρο και του δίνω ζωή;

Το μάρμαρο για μένα είναι τα πάντα. Το βλέπω και αυτόματα φαντάζομαι τι θα φτιάξω με αυτό. Ικανοποιούμαι με το αποτέλεσμα αλλά όσο παράλογο και αν φαίνεται ποτέ δεν είμαι 100% ευχαριστημένος γιατί πιστεύω πως μπορώ να κάνω πολύ καλύτερα πράγματα. Πάντα κρατάω σαν οδηγό μου ότι μέσα στη φύση μπορείς να βρεις την απόλυτη πρωτοτυπία.   
   
σχεδιασμός: Ν. Τσαγκανός